Mallorca, asa cum nu o stim


Spun Mallorca, în mintea ta deja se desfășoară un carusel de imagini, de la plajele splendide, la hotelurile de lux, la viața de noapte, la… tot ce ți-ai dori într-o vacanță perfectă.

Să ne oprim puțin și să ne uităm peste aceste poze superbe: https://www.google.hu/search?q=mallorca+photos&newwindow=1&espv=2&biw=1920&bih=935&tbm=isch&imgil=4Uhp2urNlQf2WM%253A%253BLUMw5NUpZFat2M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Futazas-nyaralas.info%25252Fspanyolorszag%25252Fmallorca.html&source=iu&pf=m&fir=4Uhp2urNlQf2WM%253A%252CLUMw5NUpZFat2M%252C_&usg=__UoeeD5EOXCbDBHW1FrzasnFaFCw%3D#imgrc=4Uhp2urNlQf2WM:

mallorca

Nu am fost încă în Mallorca, însă am avut șansa să cunosc două persoane care locuiesc acolo. Unul dintre aceștia este Toni, iar ce-a de-a doua de la care am aflat extrem de multe este Amanda. Ca o paranteză, Amanda a călătorit și în România, unde a vizitat mai multe orașe. Spune că i-au plăcut atât locurile, cât și oamenii, dar în același timp a observat un lucru la români, care este valabil și la mallorcani.

amanda_mallorcan_day

  Amanda, prezentând frumusețile Mallorcăi, pământul ei natal, dar și părțile întunecate pe care turiștii nu au cum să le știe

 

Mallorca nu a fost o destinație turistică până în anii ’70, după ce Spania a scăpat de regimul dictatorial al lui Franco și a devenit democrație. Până atunci, mallorcani erau cam izolați pe insulă, iar administrarea era aproape ca în feudalism. Pământul era moștenit din generație în generație, iar primul fiu primea cele mai fertile parcele de teren. Fiii mai mici primeau parcelele de teren neroditoare, cum ar fi cele de la malul mării, cu nisipuri.

După ce Spania a devenit o republică democrată, străinii, în special germanii au căutat să cumpere terenuri la mare. Localnicii au considerat acele terenuri nefertile și nefolositoare, așa că le-au vândut la prețuri mici investitorilor străini. Aceștia din urmă, au construit hotele, diverse investiții majore, iar localnicii au ajuns sclavii investitorilor străini, pe propriul lor pământ. Localnicii se simt niște sclavi, care pe bani puțini trebuie să stea la cheremul investitorilor străini.

Turismul din Mallorca nu este spre beneficiul mallorcanilor. Ceea ce primesc ei e o fărâmă din venitul obținut.

Îți sună cunoscută această situație?

Nu este și România, la fel ca și țările vecine, un pământ vândut multinaționalelor? Iar noi, locuitorii suntem sclavii multinaționalelor, ținuți în lanțuri de aur? Oare nu suntem duși cu zăhărelul, manipulați de multinaționale să acționăm chiar înspre răul nostru? Așa cum de exemplu am găsit aici: http://www.napocanews.ro/2017/02/revolutia-multinationalelor-corporatistii-noul-proletariat-preia-puterea.html

Mai bine inințiative locale decât investiții străine!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.