Unde sa locuiesti pentru ca sa traiesti fericit?


Salut și bine te-am regăsit pe ”O nouă perspectivă”. Am locuit în mai multe țări, atât la oraș, cât și la sat, am văzut multe aspecte cu ochii mei, iar din experiența mea voi scrie în continuare niște lucruri bune de luat în considerare dacă vrei să te muți. Scopul meu nu e să dau sfaturi, nu sfaturi personalizate, nu sfaturi mură-n gură; tu, doar tu știi ce este cel mai bine pentr tine. Eu doar îți scriu niște fapte reale, care te vor pune pe gânduri. Doar nu asta e ideea, să gândim dintr-o nouă perspectivă?

Cel ami bun loc pentru a locui nu e acela pe care cei mai mulți oameni ți-l recomandă. Cred că de la vecinul tău, până la managerul general al unei companii îți va recomanda să mergi în Germania, pentru că (doar) acolo e bine. Oare? Chiar e atât de bine după ce atâtea valuri de emigranți, în special din țările musulmane s-au stabilit acolo? Și încă hoarde întregi de refugiați musulmani se vor stabili acolo în Germania. Te-ai gândit ce va fi acolo în viitorul apropiat? Numai țară sigură nu va mai fi. Acesta e doar un exemplu pentru faptul că nu e nevoie de sfaturile altora, tu singur trebuie să iei decizii pentru tine. Iar pentru a lua o decizie bună, e nevoie să fii bine informat. Informația  e ceea ce contează și asta vreau să ți-o dau, din ceea ce am văzut și am trăit eu.

Așadar să începem cu o primă temă de dezbătut: Unde e mai bine, la oraș sau la sat?

În ultimii ani a apărut un curent care a prins aripi destul de mari datorită transmisiei rapide pe internet. Acesta este curentul care promovează ideea conform căreia în oraș va fi în curând o mega criză economică, în curând rafturile magazinelor și supermarketurilor se vor goli, așa că hai să ne mutăm la țară și acolo practicăm permacultura, iar din roadele grădinii permaculturale vom putea trăi fericiți, fără frica zilei de mâine.

Permacultura în sine nu e un lucru rău, ba chiar e un stil de grădinărit sustenabil, eficient și nepoluant. Problema nu e cu permacultura ca tehnică de grădinărit, ci e legată de capcana în care se poate cădea crezând că acesta e stilul de viață perfect.

Am vizitat un cuplu care a cumpărat un teren undeva unde nu prea sunt așezări omenești. Pe acel teren și-au instalat iurte, practică permacultura și cresc găini. Trăiesc din permacultură, din ce le rodește grădina. Sună bine până aici? Hai să vedem mai departe. Nu au apă curentă, nici electricitate, nici încălzire. Apa și-o aduc de la cel mai apropiat izvor (care nici nu e atât de aproape) și o toarnă într-un rezervor mai mare, din fața iurtei. Aceea apă o folosesc pentru gătit, spălat, băut. E adevărat că apa de izvor e cea mai limpede, cea mai curată și cea mai bună, dar e și foarte rece. Iar când faci duș cu apă rece… Apropo de duș, acesta era afară. Fie vară, fie iarnă, trebuie să te speli afară, cu apa mai mult sau mai puțin rece de izvor. Hai că vara se mai încălzește apa în recipientul negru, dar iarna? Și nici nu știu cum se încălzesc ei iarna, știu doar că aveau mai multe pături groase și saci de dormit.

Poate cea mai mare problemă a lor era legată de absența banilor. Chiar și ducând acel stil de viață, tot ai nevoie de bani. Iar ei nu aveau nici o sursă de venit stabil. Singura sursă a lor de bani era organizarea de tabere despre traiul sa-i zicem natural. Ei aveau mereu probleme cu banii.

De mai bine de doi ani locuiesc într-o zonă rurală.. e de fapt un conglomerat de mai multe sate aproape una de alta. Toate casele din aceste sate au destul teren în jurul lor. Destul teren pentru o grădină permaculturală din care să se poată întreține. Și ce crezi tu, o duc bine locuitorii de acolo? E o sărăcie mare! Dar nu numai că e sărăcie materială, dar e și un întuneric spiritual. Tinerii care ar vrea ceva mai mult de la viață, pleacă de acolo, că nu găsesc nimic interesant în aceste locuri.

Poate ai ascultat mai demult interviurile postate aici:   http://www.personalitatealfa.com/blog/ghid-de-supravietuire-moderna-pentru-liderul-alfa-pe-timp-de-criza-economica/

ideea lor e să te muți la sat, unde criza economică te va ocoli. Ba nu te va ocoli, pentru că și acolo oamenii sunt dependenți de bani. Am întâlnit oameni care o duc bine din activități agricole, dar și oameni care au investit enorm pentru a porni o cultură, dar respectiva cultură s-a dovedit a fi un eșec. Dar poate nu sărăcia materială e cea mai mare problemă aici, ci mai degrabă sărăcia spirituală, întunericul intelectual. Sărăcia spirituală duce la răutate între oameni. Sătenii se invidiază nasol unul pe altul: de ce Xulescu să aibă mai mult ca mine, îl voi sabota eu cumva.

DSCF1818

Tu, din moment ce citești asta, înseamnă că ai conexiune la internet și că ești suficient de evoluat intelectual și spiritual ca să citești astfel de site-uri. Internet este de asemenea și aici în aceste sate, dar cultura încă nu a ajuns. Oamenii folosesc internetul în special pentru Facebook, unde se bârfesc unii pe alții, mai ceva ca în revistele de scandal.

Tinerii care vor ceva de la viață, pleacă de acolo după cum am scris mai sus. Tinerii care rămân sunt cei cărora nu le place să învețe, se complac în mizeria intelectuală de aici , iar ca să își îndulcească viețile, își cheamă ”prietenii de nădejde”: țigara și alcoolul. Puțini sunt cei care vor să dezvolte comunitatea. Așa e tabloul unui sat aflat departe de un oraș mai mare.

Sună bine ce ai aflat până acum?

Ți-aș putea scrie fapte și mai dezgustătoare ce se petrec prin aceste sate, dar mai bine mă opresc aici, că mai am și alte informații de împărțit cu tine.

 

Cum să facem viața de la oraș mai bună?

Cu ceva timp în urmă postasem o imagine și te-am rugat să îți scrii și tu părerea. Iată, postez din nou imaginea:

the-world-in-the-year-3000

 

Orașul respectiv aflat în planul secund pare înspăimântător: doar zgârie-nori unul lângă altul, nici un spațiu verde, nici un parc. Ei da, omul are nevoie de un colțișor de natură. DAr satul de jos, din prim-plan? Acest model de sat este unul bun… pentru secolul al XIV-lea poate, dar nu pentru secolul XXI. Tu, din moment ce ești pe acest blog, cauți informații, cauți să te dezvolți intelectual. Probabil că pe lângă internet, te dezvolți și din cărți… cel puțin sper că e așa! Bun, acum imaginează-te că ești în acel sat din imaginea de sus. Nu poți citi, pentru că nici nu ai ce, iar pe de altă parte, nici nu ai avea timp: munca asiduă a câmpului și îngrijitul animalelor domestice îți vor mânca toată ziua. Iar dacă nu faci acele munci, nu vei avea ce mânca… că doar mănânci ceea ce îți rodește pământul și animalele pe care le crești. Deci esența e: muncești de dimineața până seara, ca să ai hrană fizică, pentru ca stomacul să fie îndestulat. Da, dar pe lângă stomac, noi mai avem și un creier și un suflet. Iar pe acelea de unde le hrănim?

Așadar, soluția optimă pe care o văd eu e orașul ecologic:

Sursa: waterbucket.ca

 

Sursa: circleofblue.org

 

Am postat aceste două imagini pentru ca să înțelegi la ce mă refer prin ”oraș ecologic” sau ”oraș verde”. Majoritatea orașelor din România conțin destule spații verzi. Există parcuri unde să te plimbi cțnd vrei să te reconectezi cu natura. Însă simpla prezență a parcurilor nu fac dintr-un oraș un oraș verde. Iată ce putem face noi:

– mici grădini urbane: pot fi pe acoperișul blocului, sau pe balconul nostru. Mama mea cultivă ardei, roșii și condimente pe balcon și am fost foarte plăcut surprins de roadele rezultate: a avut ardei și dulci, și iuți, ciorchini de roșii cherry… o plăcere pentru ochi. Deci se pot amenaja mici grădini urbane de legume: nu necesită timp și efort mare de îngrijire, iar ceea ce culegi nu mai trebuie să îl cumperi.

– nu strangulăm orașul (de mașini): Nu doar cu mașina se poate ajunge dintr-un loc în altul în oraș. Chiar și în orașele românești se construiesc tot mai multe piste de biciclete. Folosește bicicleta, nu consumă combustibil, nu necesită cheltuieli de asigurare, întreținere și mai știu ce alte cheltuieli mai sunt la o mașină. Sau tot așa, folosește transportul în comun.

– cumpără produse obținute local: nu doar alimente, ci și alte produse care se fabrică în zonă și de care ai nevoie.

– consumă responsabil și reciclează: de exemplu, din flacoanele goale de apă sau băuturi, se pot confecționa ghivece pentru plante. Din acele ghivece de plante poți amenaja o grădină urbană. Căutând pe google, se pot găsi multe idei creative de a recicla deșeuri. Iată, această activitate poate fi și o hrană spirituală, nu?

 

E important și vital ca să ne reconectăm cu natura, dar viața într-un sat nu e o soluție prea bună. O soluție bună ar mai fi viața în suburbiile din jurul orașelor mari. De exemplu, Timișoara cuprinde mai multe sate devenite suburbii: Giroc, Ghiroda, Chișoda, Dumbrăvița. Acolo nu e deloc acel întuneric intelectual care e aici unde sunt acum.

Înainte să închei articolul, mărturisesc că mi-a ajuns cât am locuit la sat, avantajele față de traiul de la oraș sunt mici, iar acestea se pot rezolva în cadrul unui oraș verde. Viața de la oraș de dinainte a fost mult mai bună, cu mult mai multe posibilități, așa că mă voi muta de aici, într-un oraș din România. Într-un oraș în plină dezvoltare și cu destule spații verzi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s