De la ratacire la succes personal. Partea I


Am citit odată într-o carte, cum că nu e o problemă dacă ai ajuns la fundul lacului. Problema apare atunci când te complaci în a rămâne la fund.

Nu e o catastrofă dacă te rătăceşti în viaţă sau dacă ai căzut la fund. Adevărata problemă apare dacă persişti în aceeaşi stare, dacă găseşti mereu scuze pentru a nu te ridica, pentru a nu face ceva nou în viaţa ta care să te ridice. Mai e o problemă şi atunci când refuzi să gândeşti soluţii pentru tine, ci cauţi sfaturi de-a gata, adică mură-n gură. Cine cunoaşte atât de bine viaţa ta, încât să îţi poată da sfaturile perfecte mură-n gură?

adventure same old stuff

Acest articol nu conţine sfaturi, ci doar idei şi concluzii desprinse din experienţa mea. Nu-mi cere sfaturi, că nu cunosc viaţa ta!  Şi ştii, eu îmi văd de viaţa mea şi de activităţile mele, sau mai direct spus, de fundul meu.  Când am ceva de spus care te-ar putea ajuta, atunci scriu, dar nu cu cu titlul de sfaturi de aplicat mură-n gură!  Ceea ce îţi transmit sunt idei pe care le poţi prelua şi aplica. Însă pentru a aplica idei, trebuie să pui osul la treabă, mintea la contribuţie, că doar de aceea ai minte în cap şi nu … de exemplu nisip. Ceea ce mi-ar place însă ca să aud de la tine, este că ceea ce ai găsit aici pe blog ţi-a prins bine, că ai reuşit să faci ceva nou şi diferit în viaţa ta.

Am decis să îţi scriu, dragă cititorule, pentru că la un moment dat am avut şi eu momente de rătăcire, momente în care nu aveam nici bani, nici perspective. Am trăit o perioadă când, influienţat de programarea socială combinată cu nevoia de bani, a trebuit să lucrez într-o slujbă care nu îmi plăcea. Chiar dacă situaţia de atunci nu era roză deloc, totuşi am îndrăznit să visez, să realizez un panou de vise şi să îmi descriu viaţa ideală. Acum, în timp ce îţi scriu aceste rânduri dintr-un loc plăcut şi liniştit, îmi dau seama că trăiesc aproape aşa cum îmi imaginam atunci… ba chiar mai mult decât îmi imaginam la vremea aceea.

 

Ce este succesul personal?

De fapt, ce este succesul personal? Bună întrebare. Nu vreau definiţii preluate după o căutare pe Google.

Succesul personal este atunci când ajungi să ai stilul de viaţă dorit.

Pentru fiecare dintre noi, stilul de viaţă dorit înseamnă altceva. Bine, nu eşti obligat să fii de acord cu mine. Ştiu că fiecare dintre noi e altfel şi are propriul său mod de a gândi. Indiferent cum vezi tu succesul personal, vei avea dreptate. Bine?

Mi-am derulat filmul vieţii din ultimii ani, pentru a găsi acele acţiuni cheie care m-au dus de la starea nefericită unde eram, la ceea ce sunt acum.  Le voi descrie în continuare aici şi în partea a doua.

 

1. Imginează-ţi viaţa ideală şi descrie-o. Primul mesaj din acest articol: imaginează-ţi stilul de viaţă dorit, aliniat în acord cu ceea ce eşti tu şi ceea ce ţie îţi place să faci. Nu voi copia stilul de viaţă al altora, nu voi copia clişee! Exemplu de clişeu: să ai o vilă pe o insulă exotică şi să stai toată ziua pe plajă cu laptopul în braţe, în timp ce îţi intră miile de $, sau de€

Luna trecută am încercat să văd cum e să fii cu laptopul pe o plajă şi să navighezi pe internet. Bine, nu am fost la mare, ci pe malul lacului Balaton, că a fost mai aproape.

Hai să ne oprim pentru un minut, ca să ne uităm la această poză din călătorie:

lacul balaton

Într-o zi voi încerca să fac acest lucru şi undeva pe litoralul românesc.  Am vorbit despre lacuri, mări şi am deviat de la subiect. Ne întoarcem la discuţia noastră.

 

Îmi amintesc că la vremea când am scris într-un caiet cum ar arăta viaţa mea ideală, în realitate nu exista practic nici o şansă ca aceasta să se îndeplinească. Şi totuşi s-a îndeplinit!

„Rămâi loial visului tău cel mai arzător, mai ales atunci când pare imposibil ca el să se îndeplinească. Pentru că din nimic se va naşte o posibilitate. Mai devreme sau mai târziu, toate visele tale devin realitate. Mai presus de <<eu cred>> trebuie să fie <<eu ştiu>>. Aceasta este adevărata credinţă.”

                                                     Anca Ciobotariu – Atracţia succesului

Funcţionează panourile de viziuni, jurnalurile de dorinţe sau orice formă de a exprima viaţa dorită?

Unii spun că nu funcţionează, însă pentru mine şi pentru alţii a funcţionat. Ceea ce trebuie să ştii e următorul lucru: dacă nu faci nimic, dacă nu faci nici o acţiune nouă cât de mică în mod regulat, atunci panourile de viziuni, descrierea viselor tale, etc, NU vor deveni realitate.

Ţi-ar place ca aceste unelte să lucreze singure pentru tine,  nu-i aşa?

Gândeşte-te aşa:

Un ciocan ar putea sări de la sine din sertar ca să bată un cui într-o scândură, în timp ce tu doar stai şi te uiţi?

O bormaşină ar putea porni singură să execute o gaură în perete?

Un computer ar putea să scrie singur într-un fişier word documentul pe care tu trebuie să îl scrii, în timp ce tu stai pe Facebook?

tot aşa şi instrumentele pentru atingerea obiectivelor nu se vor porni singure să îţi îndeplinească dorinţele în timp ce tu stai în continuare şi te lamentezi, dar fără să faci nimic.

 

 

2. De ce e nevoie să fii proactiv?  Dacă m-ar fi învăţat cineva la timpul potrivit să fiu proactiv, atunci nu aş fi pierdut ani preţioşi din viaţă…  Tu măcar ai de la cine să înveţi, astfel încât să nu faci greşelile pe care le-am făcut eu.

Îmi amintesc de ziua când am terminat facultatea; mi-am susţinut licenţa, iar când am terminat, am ieşit în sala de aşteptare unde erau ceilalţi colegi din grupă. Ne uitam unii la alţii, iar mesajul pe care ni-l transmiteam era : acum suntem liberi, dar mai departe ce vom face?

Ştiu că şi acest stagiu în care mă aflu acum, se va termina. Nu vreau ca după terminarea stagiului să-mi pun din nou întrebarea îngrijorătoare: acum ce fac mai departe? M-am gândit de pe acum la ce vreau să fac mai departe, adică asta. Cu timpul voi posta câte ceva despre evoluţia proiectului.

Din moment ce ajungi să îţi pui această întrebare disperată „acum ce fac mai departe?”, înseamnă că eşti în postura de a accepta orice, doar ca să primeşti ceva bănuţi. Şansele sunt să te alegi cu o slujbă nesuferită, în care să fii umilit de către şefii tăi, o slujbă care să îţi facă  zilele amare şi astfel întreaga ta viaţă. Iar dacă nu te trezeşti la timp, şansele sunt ca să intri în cursa şobolanului şi să crezi că aşa e normal să faci. Priveşte în jurul tău câţi oameni se află în cursa şobolanului. Sunt oameni care fac zi de zi acelaşi lucru, se plâng de viaţa lor, dar nu fac nimic pentru a schimba ceva în viaţa lor. Dacă te afli deja în cursa şobolanului, atunci te felicit pentru că deja ai făcut primul pas pentru a ieşi! Da, din moment ce eşti aici şi citeşti asta, înseamnă că vrei să faci ceva cu viaţa ta şi asta te diferenţiază faţă de ceilalţi din jur.

Titlul articolului este „de la rătăcire la succes personal”. Lipsa proactivităţii duce la aceea rătăcire despre care am menţionat în titlu. E mai clar acum?

Sunt proactiv, adică încep de pe acum să înfăptuiesc ceva, astfel ca la sfârşitul stagiului să ştiu exact ce am de făcut în continuare, cu cine să lucrez în continuare şi alte aspecte.

 

 

3. Calea ta nu e calea bătătorită. Am văzut cum alţii şi-au creat site-uri în care vindeau produse informaţionale şi le vindeau bine. Aşa că am creat şi eu două site-uri în care am vândut produse informaţionale. Ceva ceva bani am câştigat, însă nu a fost nici pe departe biletul spre o viaţă prosperă. „Biletul” spre succesul personal pe care îl am acum a venit dintr-o cu totul altă parte, despre care mulţi autori motivaţionali nu ştiu nimic… sau poate ştiu dar nu menţionează.

Însă formula: găseşte-ţi pasiunea –> crează-ţi un site în jurul pasiunii -> crează un produs informaţional şi vinde-l -> obţii independenţa financiară, o găseşti peste tot. Asta e deja un drum pe care o iau din ce în ce mai mulţi, dar conform unei statistici(de la Marius Achim), doar 5% reuşesc cu adevărat. Ce facem cu restul de 95% ?

Fiecare are un drum de urmat, un drum care duce la succes şi îndeplinire personală şi profesională. Însă drumul fiecăruia e altfel. Nu ştiu care este drumul tău, tu trebuie să îl găseşti. Materialele de dezvoltare personală îţi pot fi de folos, dar nici una nu îţi va da mură-n gură ce să faci.

carte-cu-clanta

 

Cărţile de dezvoltare personală ajută, sunt de folos, te pot ajuta în descoperirea drumului tău, dar nu sunt informaţii mură-n gură. Spui că ştii despre ce este vorba în cărţile de dezvoltare personală, că toate sunt la fel şi în realitate nu funcţionează ideile de acolo. Iată de ce.

Cea mai bună explicaţie am găsit-o pe site-ul Arta Educaţiei. Redau în continuare fragmentul:

[…]

Daca ramai doar cu dorinta de a comanda o carte care ti-ar putea schimba viziunea asupra vietii si viata in general, cum crezi ca va arata lumea ta peste cativa ani? Probabil ca vei fi si mai ranit decat esti, si mai suferind, strigand si mai tare dupa ajutorul ala pe care inca nu constientizezi ca nu ti-l poti da decat singur. Daca o comazi si o arunci in biblioteca, atunci te declari a fi colectionar de hartie, pe viitor maculatura. Si ce-ai rezolvat? Sigur ca o carte poate avea o putere fantastica supra unui om, dar doar atunci cand o citeste. In rest, nu poate face minuni prafuita, de pe un raft al bibliotecii tale. Tu o poti transforma intr-o carte magica…

Daca iti iei o carte pe care o citesti fara sa ii acorzi atentie, fara sa fii acolo cu adevarat, fara pix si foaie langa tine, fara sa notezi, sa citesti si sa recitesti ceea ce ai notat pana in momentul in care constientul tau pricepe informatia, subconstientul o accepta ca fiind adevarata si inima da nastere unei emotii pozitive care sa te induca in starea potrivita pentru a putea crea tot ceea ce iti doresti, mai bine renunta din start, nu o mai cumpara! Arunci banii pe fereastra si mai faci rau si naturii (pentru hartie se defriseaza padurile dupa cum bine stii).  […]

Poţi prelua idei, informaţii, dar tot tu trebuie să faci efortul de a încerca, de a căuta şi a descoperi.

Vom continua în partea a doua.

Reclame

Un comentariu

  1. […] De la ratacire la succes personal. Partea I Am citit odată într-o carte, cum că nu e o problemă dacă ai ajuns la fundul lacului. Problema apare atunci când te complaci în a rămâne la fund. Nu e o catastrofă dacă te rătăceşti în viaţă sau dacă ai căzut la fund. Adevărata problemă apare dacă persişti în aceeaşi stare, dacă găseşti mereu scuze p … Fri, 14 Jun 2013 02:08:00 CDT more info… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s