Sa facem un drum verde!


Treptat încetez să mai scriu articole de dezvoltare personală, încetez să mai scriu articole care să motiveze. Îi las pe alţii să o facă. Eu pentru tine am ceva mai mult de oferit.

Dacă tot e vorba de dezvoltare personală, uite: o acţiune ca asta te dezvoltă de sute de ori mai mult decât orice carte sau seminar motivaţional. Ceea ce urmează e ceva nu departe de linkul pus cu un rând mai sus.

Mă aflu într-un sat din Ungaria, într-un stagiu ce va ţine aproape un an. Printre altele, particip la înfiinţarea unui drum verde (greenway), am înţeles potenţialul pe care acesta îl are pentru comunitate şi doresc ca la întoarcere, să construim împreună un drum verde în România.

Ce este un drum verde (greenway) ?

Drumul verde este mai mult decât un traseu de biciclete care străbate o zonă mai mult sau mai puţin pitorească. Este un traseu care leagă turiştii de localnici, de peisajul locului şi de tradiţiile locului.

Eşti turist, pedalezi pe acest drum:

ormansag_greenway001

Apoi eşti întâmpinat cu bunătăţi specifice locului, cum ar fi acestea:

kemes_may0039

Poţi înopta într-o pensiune prietenoasă de pe drum, care îţi oferă condiţii bune la preţuri decente, iar a doua zi, să continui drumul cu forţe proaspete.

Un drum verde (greenway) nu este un traseu strict pentru biciclete. Se pot practica de asemenea şi drumeţii, sau se poate merge călare pe cal. Regula principală e că aceste tipuri de drumuri sunt pentru mijloace nemotorizate. Deci fără ATV-uri! Drumurile se amenajează în locuri ferite de traficul motorizat, de exemplu pe diguri, prin păduri, se pot folosi şi căi ferate abandonate, că doar avem destule în ţară! Vor exista şi porţiuni care se intersectează cu şosele, însă acolo trebuie să alegem şosele cu trafic redus. Nu cred că îţi convine că atunci când mergi cu bicicleta sau pe jos, să treacă pe lângă tine o maşină cu 100 km/h!

Drumurile verzi se înfiinţează de către un ONG, sau mai multe, în colaborare şi ţinând cont de localnicii care au ceva de oferit turiştilor sau a celora care pot contribui la realizarea traseului. De exemplu, dacă tu ai moştenit casa străbunicilor care se află într-un loc frumos şi vrei să o transformi într-o pensiune, atunci poţi să propui ca drumul verde să treacă pe la pensiune. Aşadar, înfiinţarea unui drum verde (greenway) stă în puterea noastră, nu a autorităţilor! Dacă acum  dăm vina pe stat că nu a construit autostrăzi sau că nu a reabilitat căi ferate… da, e ceva ce nu putem controla la nivelul nostru. Însă ne putem organiza pentru a înfiinţa drumuri verzi! Acestea le înfiinţăm noi, nu autorităţile.

De ce să înfiinţăm drumuri verzi:

  • oferă noi posibilităţi de afaceri, locuri de muncă sau activităţi independente. De exemplu pe un drum verde e nevoie de centre de închiriat biciclete sau echipament de drumeţie, puncte de service pentru biciclete, pensiuni, cabane, cafenele, restaurante şi încă altele
  • păstrează şi promovează tradiţiile şi specificul locului. Dacă tu de exemplu, ştii să găteşti gemuri bune şi specifice acelui loc, le poţi vinde ori turiştilor, ori chiar poţi organiza workshopuri de gătit gem în stilul specific acelui loc. Acest lucru e valabil pentru orice, nu doar pentru gemuri. Aici, în regiunea Ormánság din Ungaria se prepară un fel de plăcintă, foarte bună, cu care sunt serviţi turiştii.
  • Se pot valorifica clădiri părăsite, căi ferate abandonate, case vechi, etc
  • E o metodă de a redresa economia locală şi de a preveni exodul masiv al populaţiei de la sate
  • E o formă de turism prietenos cu mediul, hai să-i spunem ecoturism.
  • mai găseşte alte avantaje, că nu îmi vin acum în minte.

Pe parcursul unui drum verde se plasează din loc în loc indicatoare de informare într-un stil mai neconvenţional:

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Drumul verde care leagă regiunea   Ormánság  din Ungaria, de regiunea Golden Valley din Croaţia este încă la început. Foarte bine, am ocazia de a vedea şi învăţa pas cu pas cum se înfiinţează un drum verde, avem deja legături cu organizaţia care ne poate da know-how şi ajuta, aşa că… să trecem la treabă din 2014!

Mă gândesc la înfiinţarea unui drum verde prin judeţul Caraş-Severin, care apoi să străbată o zonă din Serbia şi una din Ungaria, adică un drum verde în euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa. Dar de fapt, se poate înfiinţa oriunde. Dacă eşti interesat să participi la înfiinţarea unui drum verde, dă-ne de ştire! Până în 2014 când mă întorc, tot ne vom aduna câţiva, care să putem demara proiectul.

ormansag_greenway002

Hai să lăsăm deoparte purtatul de ochelari roz şi să începem să facem ceva! Nu ne stă în putere să construim autostrăzi, dar ne stă în putere să construim drumuri verzi!

(toate pozele din acest articol îmi aparţin şi sunt realizate pe parcursul drumului verde din regiunea  Ormánság, Ungaria)

 

Reclame

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s