La limitele curentului de dezvoltare personala. Partea a IIa: idei, nu sfaturi


Dacă în prima parte pe care o poţi citi şi asculta aici am vorbit despre slujbele si afacerile promovate de dezvoltarea personală, în această parte vreau să stabilim cum ar trebui să fie dezvoltarea personală. Am mai scris aici pe această temă, însă de atunci ideile s-au conturat şi mai bine. Aş vrea că la sfârşit să îmi laşi un comentariu despre cum vezi tu acest curent de dezvoltare personală. Bine?

 pondering-greatness1

După ce am citit cărţi, am urmărit materiale video-audio, am fost la seminarii…

Am observat următorul lucru: ţi se vinde un vis. Ţi se prezintă un stil de viaţă ca fiind cel ideal pentru tine. Să spunem, o imagine ca asta:

sursa: http://www.softpicks.net/software/Desktop/Personal-Interest/myVisionBoard-33801.htm
imaginea succesului

sursa: http://www.softpicks.net/software/Desktop/Personal-Interest/myVisionBoard-33801.htm

Da, stiu că ştii. E un panou de vise. Ţi se spune să îţi construieşti un panou de vise în care să adaugi imagini cu ce obiecte (vile, maşini, etc) şi ce experienţe să ai.

Dacă vrei să ai o casă ca în imiaginea pe care noi ţi-am dat-o, dacă vrei o maşină ca în imaginile de mai sus, dacă vrei să ai mulţi prieteni, dacă vrei să mergi în vacanţe în locuri exotice, atunci trebuie să faci activitatea X. – de obicei aceste vise se vând în special în cadrul seminariilor din comaniile mlm. Dar nu numai acolo.

Ce ţi se mai spune: tu poţi să faci activitatea X. Trebuie să fii organizat şi să continui după fiecare eşec. Trebuie să ştii că nimic nu este imposibil, limitele există doar în mintea ta. Pentru ca să atingi ţelul care constă în stilul de viaţă pe care ţi l-am băgat noi pe gât acum, trebuie să laşi deoparte orice activitate sau cerc de prieteni care te trage în jos, să fii încrezător în tine şi să începi să practici activitatea X. Treci peste toate eşecurile şi gândeşte pozitiv. Totul ţine de atitudinea pozitivă.

Apoi ţi se repetă celebrul citat:

„Dacă crezi că vei reuşi, sau crezi că nu vei reuşi, vei avea de fiecare dată dreptate”.

                                                                                                      Henry Ford

Din nou, tu poţi face cât de mulţi bani vrei. Tu dacă munceşti zilnic în activitatea X pe care noi ţi-am trasat-om vei câştiga în fiecare lună tot mai mulţi bani şi vei ajune să îţi cumperi toate obiectele de pe panoul de vise. Când spun activitatea X, nu mă refer doar la mlm; poate fi de exemplu  şi o afacere pe net. Nu uita că 90% din site-urile construite în scop de profit, de fapt sunt nerentabile şi nu aduc profit.

Aşadar, munceşte zilnic şi continuă după fiecare eşec. Nu există eşecuri, există doar feedback. Nu renunţa niciodată la acest drum început! Indiferent cât de multe eşecuri ai avea, continuă pe acest drum! Da, tu poţi! Nu există limite! Limitele există doar în mintea ta! Dacă ai şti ce potenţial imens zace în tine, ai putea ajunge unde îţi doreşti! Fii pozitiv! Gândeşte pozitiv, mai ales după eşecuri! Succesul ţine de atitudinea pozitivă! Fii mereu zâmbitor şi pozitiv, indiferent de ce se întâmplă în jur! Nu lăsa pe alţii să te tragă în jos cu negativismul lor! Tu deja eşti peste ei!

Să mai continui? Sper că te-am încălzit puţin cu aceste afirmaţii. Aş mai continua să te încălzesc, dragă cititorule, însă mai avem multe de discutat în acest articol.

Bun, ai visat deja destul la stilul de viaţă promovat de noi pentru tine, acum treci la muncă şi nu uita: nimic nu este imposibil. Limitele sunt doar în mintea ta.

Ce e rău în toate acestea?

Nu sunt împotriva curentului de dezvoltare personală! Am citit destule cărţi, am urmărit destule materiale, am fost şi la seminarii… poate nu chiar aşa de multe, dar am fost şi asta contează. Fiecare carte, seminar, material  de orice fel este ca un duş cald. Te energizează, te motivează, simţi că dintr-odată ţi s-au descătuşat nişte puteri de care nici nu ai ştiut, aşa că eşti hotărât să porneşti pe un nou drum al schimbării. Pe măsură ce înaintezi pe drum, motivaţia scade şi scade tot mai mult. Dacă după duşul fierbinte credeai că poţi muta şi munţii din loc, după o săptămână, abia cu greu mai găseşti forţa şi motivaţia de a continua.

Da, ştiu că ştii asta, ştiu că ţi s-a întâmplat deseori. Şi atunci ce e de făcut? Ai găsit vreo soluţie care să funcţioneze?

Să ştii că am fost şi eu am fost în aceeaşi situaţie ca tine. M-am întrebat mereu de ce nu funcţionează pe termen lung aceste „duşuri calde” motivaţionale. Chiar au fost situaţii în care eram foarte motivat, iar după câteva zile în care doar am rătăcit, nereuşind să fac nimic, mi-am pierdut toată motivaţia. Până la urmă am aflat răspunsul sau… cel puţin o parte din răspuns. Am aflat ce funcţionează cu adevărat! Dacă te gândeşti acum că vreau să îţi vând ceva, legat de ceea ce funcţionează cu adevărat, stai liniştit. Nu îţi vând nimic. Vreau doar să creăm împreună o nouă perspectivă în dezvoltarea personală.

Să reluăm. Curentul de dezvoltare personală îţi vinde acest vis:

Sigur acesta este visul tău? Sigur te-ai simţi mai bine dacă ai avea toate acestea? Cred că deja demult nu mai visezi la visul tău, ci la visele altora. Atâta doar că ceilalţi aşa de bine ţi-au vândut visul, încât crezi că e al tău. Dacă e cu adevărat visul tău, atunci nu ai nevoie de porţii suplimentare de motivaţie. Vei ştii ce să faci, chiar şi fără să citeşti atâta literatură motivaţională, chiar şi fără să mergi la seminarii. Dacă trăieşti visele altora, atunci te vei demotiva des, şi vei avea mereu nevoie de noi „porţii suplimentare” de motivaţie. După asta îţi poţi da seama dacă trăieşti visul tău sau pe al altora.

Uite, am primit pe mail ceva drăguţ legat de visele altora:

Planurile care nu corespund posibilitatilor tale financiare, intelectuale şi fizice, se numesc vise.

Eşecul este o parte din victorie. Victoria şi eşecul sunt feţe ale aceleiaşi monede. Aşa că, treci peste eşecuri şi continuă drumul spre victorie. După atâtea eşecuri, va veni şi reuşita. Da, va veni reuşita, însă nu urmând aceeaşi cale. Unele eşecuri sunt o atenţionare că această cale pe care ai pornit nu este pentru tine. Nu toţi suntem destinaţi pentru a face o anumită activitate, indiferent cât de bănoasă ar fi. În unele cazuri, eşecurile ne duc mai aproape de victorie. În alele însă, ele ne atenţionează că această activitate nu ni se potriveşte şi trebuie să căutăm altceva.

Nimic nu este imposibil. Limitele sunt doar în mintea ta. De fapt noi avem limite. Admite că suntem limitaţi. Nu totul este posibil! Ce ar fi însă dacă ne-am concentra doar pe ceea ce putem face, pe ceea ce este posibil pentru noi? Cum ar fi, să devii din ce în ce mai bun acolo unde este posibil să evoluezi, acolo unde ai aptitudinile necesare? Poate că nu e imposibil să devii … să zicem CEO(Chief executive officer), dar vei avea vreo satisfacţie fiind în această poziţie? Sau fiecare zi va fi o nouă sursă de bătăi de cap şi vei sfârşi într-o depresie?

Cum ar fi bine să fie dezvoltarea personală

Aici e esenţa întregului articol. Dacă ai ajuns aici, foarte bine. Sper că ai ajuns aici parcurgând tot ce era scris mai sus, nu ai sărit direct aici.

Dezvoltarea personală nu ar trebui să fie standardizată. Pentru fiecare dintre noi, succesul înseamnă altceva.

Dezvoltarea personală ar trebui să dea idei pentru a găsi ceea ce te împlineşte. Idei la care să te gândeşti, iar mai departe tot tu să-ţi pui mintea la contribuţie pentru a-ţi găsi calea.  În realitate însă, dezvoltarea personală îţi dă un şablon despre cum ar trebui să fii tu, cel ideal.

Dezvoltarea personală ar trebui să dea idei, nu sfaturi. Nu cred în sfaturi personalizate legate de dezvoltarea personală. Nu îţi cunosc viaţa ta, nu am trăit şi nu trăiesc viaţa ta, aşa cum nici tu nu o trăieşti pe a mea. Aşa că ce sfaturi pot să îţi dau ţie, din moment ce nu trăiesc viaţa ta! Ceea ce voi scrie pe acest blog sunt idei. Idei, nu sfaturi. O idee îţi poate deschide un sertar al minţii, însă ţie îţi revine sarcina de a o implementa în contextul situaţiei tale. Un sfat de dezvoltare personală e ceva ce ţi se dă de-a gata, tu trebuie doar să îl pui în aplicare. Însă cel care ţi l-a dat te cunoaşte? Îţi cunoaşte viaţa?

Eu am încetat să mai visez visele ce mi le-au implementat alţii în cap, am încetat să aplic ceea ce mi-au spus alţii să aplic pentru ca să ajung la visul vândut de ei. Iar acum, cand scriu aceste randuri, mă uit pe geam afară şi văd curtea mare plină cu verdeaţă şi cu pomi, văd viaţa fără stresul unei noi zile de muncă, fără groaza zilei de luni. Luni e doar o zi ca oricare alta. Nu am şefi, toţi suntem colegi şi lucrăm împreună de plăcere.

Da, fac ce îmi place şi primesc bani pentru asta! Doar acesta e visul fiecăruia dintre noi, nu?

Atâta doar că nu am ajuns la acest stil de viaţă printr-o afacere pe internet… şi nici prin mlm, nici ocupând o funcţie importantă. Deci iată că se poate şi altfel!

Aştept comentariul tău.

Cu prietenie

Manu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s