La limitele curentului de dezvoltare personala. Partea I : slujbe si afaceri


Observăm cum ia amploare curentul de dezvoltare personală în România. Aproape că în fiecare zi descopăr noi bloguri. Acesta nu e un lucru rău, chiar e nevoie de acest nou curent. Dar tu ai observat că aproape toate aceste site-uri tratează aceleaşi subiecte? Toţi au preluat ideile deschizătorilor de drumuri, apoi le-au rescris în felul propriu, combinate şi cu experienţa fiecăruia dintre ei.

Dezvoltarea personală e bună, dar are limitele sale, are slăbiciunile sale. Nu sunt psiholog, nici autor de dezvoltare personală, nici coach, nici speaker motivaţional. Doar privesc ce se întâmplă, dar dintr-o nouă perspectivă. Acum am acumulat deja destulă experienţă pentru a vedea limitele curentului de dezvoltare personală, unde sunt greşite ideile vehiculate şi ce opţiuni ar mai fi de luat în calcul (altele despre care se vorbeşte în dezvoltarea personală).

Astfel m-am gândit să creez seria de articole „La limitele curentului de dezvoltare personală”. Dacă ceea ce ai citit până acum în materie de dezvoltare personală te-a adus aici, ceea ce te va duce de aici mai departe va fi cu totul altceva. Ceea ce te-a adus până aici, nu te va duce şi de aici încolo.

Slujbele nesuferite şi a face bani pe net din pasiunea ta

A fi angajat este ca şi cum ai fi un sclav. Trebuie să îl suporţi pe şeful tău care latră ordine la tine. Salarul este foarte mic şi abia îţi ajunge să te descurci de la o lună la alta. În plus, nu ştii niciodată când şeful tău ţi-ar putea spune că de acum încolo nu mai are nevoie de tine. Nu mai lucra pentru alţii şi începe să îţi faci propria afacere pe internet.  – Cam aşa sună unul dintre principalele leitmotive în curentul de dezvoltare personală.

Vizionează acest filmuleţ, după care continuăm:

Ai terminat de vizionat? Bine, putem continua.

Un coleg de-al meu, în mod sigur îl ştii şi tu, însă prefer să nu-i dezvălui numele, a postat un status… nu mi-l mai amintesc exact, dar suna cam aşa:

înainte de a citi despre dezvoltarea personală, aveai un job. Acum brusc ţi-ai dat seama că jobul tău e foarte rău, că eşti un sclav, că lucrezi pentru îmbogăţirea şefului tău şi că trebuie să demisionezi, pentru a începe să trăieşti cum îţi place ţie.
 

I-am scris un mail legat de această idee, la care mi-a dat explicaţia necesară:

Prea mult în dezvoltarea personală românească e vehiculată ideea că job-ul e ceva rău. Eu sunt de părere că nu toţi pot fi antreprenori şi că îţi poţi urma vocaţia, chiar şi ca angajat. Dezvoltarea personală, ca şi orice alt lucru, are minusurile sale.

Din ideea propagată în general de dezvoltarea personală (cea spusă la începutul paragrafului) şi din ce a spus colegul meu, am descoperit două capcane, dar şi două idei de gândit. M-am apucat să scriu articolul pentru că deja am experienţa necesară ca să văd acele capcane şi să vin cu noi idei. Dar cu toate acestea, tu nu eşti obligat să fii de acord cu mine. Dar cu siguranţă vei găsi nişte idei care să se potrivească în situaţia ta. Să ne mai înţelegem asupra unui lucru important: scriu doar idei, nu dau sfaturi. Acesta nu este un bog cu sfaturi pentru fiecare. Nu ştiu să dau sfaturi, nu ştiu cum e viaţa ta. Scriu doar idei, noi idei de gândit.

Jobul, sclavia şi frustrările

Da, jobul este un motiv de frustrare, iar asta şi fără să citeşti despre dezvoltare personală. Am întâlnit foarte mulţi oameni nefericiţi din cauza jobului. Ştii, nici unul din ei nu citea cărţi sau bloguri de dezvoltare personală. Nu îi interesa acest domeniu.

Ştii care e diferenţa între un angajat care nu citeşte despre dezvoltare personală şi un angajat care citeşte?

Amândoi sunt nefericiţi din cauza slujbei, însă angajatul care citeşte, îşi hrăneşte mintea, îşi dezvoltă mintea şi creativitatea şi în final găseşte o alternativă mai bună la slujba nesuferită, o alternativă care să îl satisfacă. Cel care nu citeşte, rămâne tot aşa, cu aceleaşi frustrări, însă nu va ştii ce să facă pentru a le depăşi.

Iată, acesta ar trebui să fie rolul dezvoltării personale:

„Problemele importante cu care ne confruntăm azi nu pot fi rezolvate la acelaşi nivel de gândire la care eram atunci când le-am provocat.”

                                                                                        Albert Einstein

Da, angajatul care citeşte îşi va deschide mintea pentru a trece la un alt nivel de gândire decât cel dinainte. Numai aşa poate găsi o alternativă plăcută pentru job. Cel puţin aşa a fost în cazul meu.

După cum spunea şi colegul meu citat mai sus, îţi poţi îndeplini vocaţia şi ca angajat, nu doar ca infoprenor. Uneori e adevărat, să vedem când.

Am descoperit că există 4 criterii, care dacă sunt satisfăcute, atunci poţi rămâne la job, pentru că este pliat exact pe tine.

1. Începând de mâine, când eşti în faţa oglinzii în timp ce te speli şi te pregăteşti să pleci la locul de muncă, stai puţin şi priveşte-te sincer. Uită-te în oglindă, priveşte-te în ochi şi întreabă-te:

„Activitatea pe care o desfăşor la locul de muncă este ceea ce am dorit dintotdeauna să fac?

Mă duc cu plăcere la job, îmi face plăcere să lucrez acolo?”

Dacă în ochii tăi citeşti un entuziasm debordant, iar răspunsul la aceste întrebări este „Da”, atunci îndeplineşti primul criteriu. Dar asta încă nu e tot. Să vedem următoarele 3 criterii.

2. Tot dimineaţa, înainte de a pleca la muncă, analizează-ţi starea interioară, cheful cu care te duci la job. Uită-te în ochi, în oglindă şi întreabă-te:

 „Abia aştept să ajung la locul de muncă?

La fel de mult voi aştepta să ajung şi mâine, şi săptămâna viitoare, şi luna viitoare şi anul viitor?”

S-ar putea să fie doar un entuziasm de început, fiindcă eşti într-un job nou, cu un mediu nou. Reflectează ce plăcere îţi va face să mergi la job şi mâine dimineaţa, şi săptămâna viitoare, şi luna viitoare, şi anul viitor. Dacă răspunsul este „Da”, ai mai bifat un punct. Acestea au fost cele două criterii care ţin de partea ta interioară. Următoarele două ţin deja de exterior.

3. Activitatea pe care o desfăşori la job nu dăunează sănătăţii. Sau dăunează?

Aici nu mă refer în mod special la mediile toxice, sau la slujbele în care lucrezi cu substanţe toxice. Încă mai există astfel de joburi, dar puţine. Cele mai multe joburi dăunează sănătăţii şi chiar vieţii dintr-un alt punct de vedere. Cât de stresant este jobul tău? Eşti nevoit să îţi duci şi acasă din lucru, să lucrezi astfel de la 8 a.m. la 2 a.m. ? Da, sunt persoane care aşa au ajuns! Nici noaptea aceasta nu ai dormit prea mult?

Elementele toxice ale joburilor de astăzi sunt: stresul şi suprasolicitarea care duce la epuizare.

Nu mai e cazul să-ţi amintesc de angajaţi care au fost găsiţi morţi din cauza epuizării…

4. Jobul tău îţi permite să te dezvolţi continuu, sau eşti plafonat deja de luni sau chiar ani de zile? Simţi că ceea ce faci te face ca azi să fii o variantă mai bună a ta, decât ce ai fost ieri? Dacă jobul e deja o rutină şi nu mai creşti, atunci ar fi nevoie de o schimbare.

Dacă poţi să-ţi răspunzi cu un „DA” hotărât la toate aceste 4 puncte, atunci jobul pe care îl ai, poate fi vocaţia ta. Atunci poţi să rămâi, pentru că nu eşti un sclav modern. Eşti în locul care ţi se potriveşte cel mai bine.

Dacă nu, atunci e nevoie de o schimbare şi după cum am scris mai sus, pentru a face o schimbare, trebuie să gândeşti la un alt nivel. Acesta ar trebui să fie rolul dezvoltării personale, să te facă să gândeşti la un alt nivel, după care să găseşti tu singur cea mai bună soluţie pentru tine.

În realitate, curentul acesta de dezvoltare personală îţi propune o singură soluţie salvatoare:

Găseşte domeniul care te pasionează, leagă-l dacă e posibil de un domeniu cu cerere mare şi porneşte o afacere pe internet în acel domeniu.

În fond nu e o idee rea. Atâta doar că infoprenoriatul nu este o soluţie sigură şi garantată pentru toată lumea. Astăzi foarte mulţi încep o afacere pe internet, dar 90% din ele (sau chiar mai multe) sunt neprofitabile, nu aduc venituri. Această cifră de 90% am preluat-o dintr-o prezentare de-al lui Marius Achim. Tind să-i dau dreptate.

Cei care îţi propun să te apuci de infoprenoriat, pentru ca să îţi câştigi libertatea financiară, îţi spun asta pentru că infoprenoriatul a funcţionat pentru ei. Asta nu garantează cu nimic faptul că infoprenoriatul va funcţiona şi pentru tine.

Şi mai ştii ceva?

incotro?
incotro?

„Atunci cand ai o singura varianta pentru a rezolva o problema, esti ca un robot, cand ai doua variante, ai facut rost de o dilema, iar abia cand ai trei variante, poti sa simti ca esti liber sa alegi.”

                                                                                                                                              Andy Szekely

Dezvoltarea personală îţi propune o singură opţiune: infoprenoriatul.

Deci, îţi dă libertatea să alegi? Ce eşti atunci când ai o singură variantă? Să aud!

Aceasta este unul din punctele slabe ale dezvoltării personale.

Există şi alte variante de a fi plătit făcând ceea ce-ţi place. Vei vedea că există chiar mai mult de trei.

Variantele pe care le-am descoperit:

1. freelancing – e oarecum apropiat de infoprenoriat, însă are desigur particularităţile sale. Freelancingul are normal, plusurile şi minusurile sale, dar tu trebuie să vezi dacă ţi se potriveşte ţie sau nu. Un minus adus de freelancing este faptul că lucrezi de acasă şi pe timp îndelungat, te duce la izolare. În acest caz, caută să vezi dacă în oraşul tău este „Cowork”. În Timişoara a fost la un moment dat un birou Cowork, însă când am fost să lucrez de acolo, tocmai s-a desfiinţat. Aşa că mi-am găsit spaţiu de lucru la restaurantul unui hotel. 🙂 E chiar mai bine într-un hotel decât într-o cafenea, pentru că e mai linişte, te poţi concentra mai bine şi… uneori personalul e mai amabil decât într-o cafenea.

2. Confecţionarea de obiecte, sau recondiţionarea obiectelor vechi. Ai de unde alege…

3. Servicii diverse, offline sau online.

4. Proiecte finanţate, practică plătită. Există proiecte finanţate de UE, în care poţi face practică în străinătate. Sau finanţate de alte fonduri. Într-un articol viitor voi vorbi mai pe larg despre asta.

5. Mai sunt alte variante pe care nu le ştiu? În mod sigur da. Dacă ştii o altă variantă, te rog să-mi laşi un comentariu.

 

Aşadar ai mai multe variante de ales. Important este totuşi să le testezi cât timp te afli la job, pentru ca după aceea să ştii exact ce ai de făcut în continuare. Am văzut scriind pe un site de dezvoltare personală cum că trebuie să renunţi la job, chiar şi dacă mergi apoi cu capul înainte, fără a avea nici un plan concret. Dacă autorul a reuşit aşa, nu înseamnă că şi tu vei reuşi la fel. Testează în timpul jobului, ca apoi să ştii ce ai de făcut.

Acestea sunt capcanele curentului de dezvoltare personală: te determină să renunţi la job, indiferent că e pentru tine şi îţi propun o singură variantă; unii spun că cel mai bine e să renunţi pur şi simplu, apoi să mergi cu capul înainte.

Atât am avut de spus. Dacă mai ştii o altă variantă decât cele enumerate, te rog să mi-o spui în comentariu. De asemenea, dacă ai ceva de completat, de spus, lasă-mi un comentariu.

Cu drag

Manu

Anunțuri

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s