7 documentare pentru iesirea din matrice


Incep cu o poveste adevarata.

In noaptea din 12/13 septembrie 2006, organizatia ALF (Animal Liberation Front – Frontul de eliberare a Animalelor) a patruns intr-o ferma piscicola, devastand-o. Membrii organizatiei au taiat toate plasele si custile pestilor, eliberandu-i in mare. Ca fapt divers, ferma piscicola se afla langa Kilmerford, Scotia.

Inainte de a aprecia gestul acelor iubitori de animale, hai sa vezi ce s-a intamplat mai departe. O mare parte din pesti erau dezorientati in libertate, nu stiau cum se traieste in mare si au esuat pe plaja, murind cu sutele. O alta parte din pesti s-au incurcat printre alge, sau au fost mancati de pescarusi sau alti pesti. O foarte mica parte au supravietuit cu succes in libertate.

La fel ca si pestii din crescatorie si noi traim intr-un fel de captivitate. Din ce in ce mai multi ne dam seama ca suntem in matrice/matrix, adica un fel de cusca mai mare, dar ne-am obisnuit in aceasta cusca. Suntem invatati sa depindem de o autoritate care ne ofera (indirect) hrana, combustibil, imbracaminte si in unele cazuri poate si locuinte. Nu avem garduri la modul fizic, asa cum au pestii in crescatorie, dar trebuie sa recunosti ca suntem crescuti intr-un fel de matrice care are delimitarile ei.

Acum sa facem un exercitiu de imaginatie. Ne imaginam ca aceasta matrice se destrama. Cum se destrama, asta nu conteaza asa de mult. Imagineaza-ti ce scenariu doresti pentru destramarea matricii. Important este urmatorul aspect. Il voi scrie separat, ca sa il poti citi cu atentie :

Suntem liberi. Ce facem mai departe?

Ce vom face cu libertatea pe care am primit-o? Cum vom supravietui in afara matricii? Nu degeaba am inceput articolul cu povestea despre pesti.

Sa ne pregatim de pe acum cu viata in libertate. Am gasit mai multe filme documentare pe aceasta tema. Pe unele poate le-ai mai vazut, dar sunt sigur ca nu pe toate. Aceasta nu este o lista definitiva; daca mai cunosti vreun film care nu apare in lista, scrie-l intr-un comentariu. Ajuta-ne sa dezvoltam lista!

Asadar, sa vedem lista filmelor, ordinea nu este relevanta:

1. Drumul catre tine

http://vimeo.com/46979130

Am ajuns aici unde suntem din cauza ego-ului. Dar tot prin educarea ego-ului vom putea construi o lume mai buna.  Autorul ne prezinta principiul pe care vom putea supravietui si prospera impreuna in afara matricii.

 

2. Ferma cu ajutorul naturii

1.       http://vimeo.com/37730986

Cand traiesti in afara matricii, nu mai ai supermarketuri de unde sa iei mancarea de-a gata. Nu are rost sa zic de restaurante… Noi va trebui sa ne procuram singuri hrana. Putem face asta fie culegand fructe si plante din padure, fie cultivand o gradina. Insa cum ar suna gradina-padure? Noi stim ca munca intr-o gradina este istovitoare, consuma mult timp si resurse. Nu si atunci cand avem o gradina permaculturala. Afla din film ce este aceasta.

E un documentar care precis te va inspira

3. Collapse

http://vimeo.com/47008827

Asculta dezvaluirile unui fost agent FBI. El explica limpede cum e cu aceasta criza si cum putem sa construim un viitor mai bun si sustenabil. Cum sa iesi din matrice. Tot filmul este un interviu, insa informatiile sunt foarte valoroase. Merita vazut.

4. Economia fericirii

http://www.trilulilu.ro/video-politica/economia-fericirii-documentar-2011

„Avem nevoie de o viziune pozitiva pentru omenire si planeta”, „Un viitor cu mai putin petrol ar fi preferabil acestui prezent cu mult petrol”. Ar putea fi Ladakh un exemplu pentru noua economie si noul stil de viata?

5. Paradis sau uitare (Paradise or oblivion)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=KphWsnhZ4Ag

E un film despre proiectul Venus, initiat de Jacque Fresco si Roxanne Meadows. Despre modul cum o societate ca si cea prezentata va functiona si va prospera.

6. Prospera (Thrive)

http://youtu.be/xhJKujvSIBs

Energia gratuita este suficienta pentru  fiecare dintre noi, este suficienta pentru ca toti sa prosperam. Un documentar care venit sa ne dea jos ochelarii de cal pe care ii avem.

7. Surplus. Terorizati in a fi consumatori

http://www.youtube.com/watch?v=tJEZac_Womw&feature=share&list=PLD16C7580A16F8EED

Ca sa recunosc, acesta e un documentar pe care imi place sa il tot revad, fara sa ma plictisesc de el. Vei intalni oameni care traiesc in afara matricei si conceptiile lor  interesante, dar si altele… te las sa le descoperi.

Vizionare placuta!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s