O noua perspectiva asupra crizei 1


Salut! Asta s-ar putea să îţi cam dea de gândit… sau poate chiar să te şocheze. Am observat cum prin „îndoparea” cu literatură motivaţională, ajungi să îţi pui un văl pe ochi şi vezi cum totul va fi bine; tu trebuie doar să repeţi afirmaţii pozitive. Dar realitatea nu se schimbă. În realitate este criză şi trebuie făcut rapid ceva.

Nu o spun pentru a te înspăimânta. Vreau să îţi prezint criza dintr-o nouă perspectivă şi să îţi arăt că împreună o putem depăşi!

Hrana şi petrolul, pe scurt 

Am văzut nişte statistici în care arăta că petrolul este consumat cel mai mult pentru producerea hranei. Este normal, din moment ce industria de pesticide foloseşte petrol, utilajele agricole folosesc motorină, iar la acestea se mai adaugă transportul pe distanţe mari.

Petrolul este pe sfârşite. Ne place să credem sau nu, dar nu va mai exista petrol ieftin. Acesta va fi din ce în ce mai scump şi mai greu de găsit. Scumpirea petrolului duce implicit la scumpirea alimentelor. Aceasta e cauza scumpirii alimentelor. Şi cu toate astea, văd cum nu se face nici o schimbare de strategie, nici o îmbunătăţire.

Sursa: http://www.skepticalscience.com

Cu toate că petrolul e tot mai puţin şi tot mai scump, se practică în continuare o agricultură neperformantă cu consum ridicat de petrol. La aceasta se adaugă transporturile pe distanţe lungi. Uită-te în supermarketuri, magazine alimentare şi chiar pieţe. Uită-te la provenienţa fructelor, a legumelor şi a altor produse.  Noi continuăm să susţinem această industrie neperformantă, care ne face nouă rău din ce în ce mai mult. Şi la un preţ din ce în ce mai mare…

E ca şi când ai lua frunzele căzute pe jos şi le-ai lipi de ramurile copacului, pentru a da impresia că încă mai e vară.

Ştii care este paradoxul?

Se poate obţine hrană suficientă şi fără petrol; se poate obţine hrană foarte ieftină şi sănătoasă pentru toată lumea! Aceasta ar însemna desfiinţarea marilor corporaţii agricole, cu pierderi şi pentru producătorii de utilaje.

Deşi se poate obţine hrană foarte ieftină pentru fiecare, fără arderea combustibililor, totuşi hrana devine din ce în ce mai scumpă.

Sună bizar, nu?

Se întâmplă aşa, pentru că noi continuăm să susţinem acest sistem.

Soluţia e în mâinile noastre

Poate nu chiar în totalitate, dar în mare parte e în mâinile noastre.

În acest moment, susţinem scumpirea hranei şi reducerea acesteia. Nu îţi convine ce se întâmplă, dar susţii în continuare acest mers al lucrurilor. Doreşti să schimbi ceva? Atunci trebuie privit dintr-o nouă perspectivă, iar soluţiile vor veni.

Acum este cea mai mare nevoie de indepenenţă alimentară şi în aceeaşi măsură şi de independenţă energetică. Acum vom vorbi doar despre independenţa alimentară.

La ideea de independenţă alimentară am ajuns după ce am citit şi articole despre alimentaţie în general, dar şi în urma unor experimente de-ale mele.

Am citit un articol despre atitudinea austriecilor în faţa crizei. Ei s-au apucat să cultive cartofi, fiecare pe balcoanele lor. Ei s-au gândit la cartofi, pentru că tuberculii sunt ca o a doua pâine.

Calea către independenţa alimentară este să îţi valorifici balconul sau alt spaţiu, cultivând plante comestibile. Doar un singur balcon nu ajunge pentru a fi 100% independent alimentar, însă orice procent înseamnă deja o economie.

În ce măsură vei ajunge independent alimentar dacă dispui doar de un balcon? Depinde de tine. Obţinerea independenţei alimentare se face cam la fel ca obţinerea independenţei financiare: la început înveţi, începi cu ceva mic, eşuezi, înveţi o nouă lecţie din eşec, apoi creşti şi tot aşa. Mi-am dat seama de această legătură de pe urma experimentelor ce le-am întreprins.

Tu cum vezi ideea de a cultiva plante comestibile pe balcon, dacă stai la bloc? O vezi ca pe ceva ce pare interesant, sau ca pe ceva ce o fac doar cei ajunşi la limita sărăciei?

Nu e aşa!

Să cultivi plante comestibile pe balcon nu înseamnă că eşti sărac. Ba dimpotrivă, astfel vei economisi nişte bani pe care îi poţi investi în altceva. Cât poţi economisi? Depinde cât creşti în independenţa alimentară. La fel cum e şi cu obţinerea independenţei financiare.

De ce ai nevoie pentru a cultiva plante comestibile pe balcon?

1.      De informaţii. Ce, când şi cum să cultivi. Dar accesul la informaţii e uşor

2.      Să ştii să reciclezi. Regula celor 5 R se aplică aici. Poţi cultiva de exemplu în flacoane PET.

3.      Să ai o atitudine deschisă, să acepţi lucruri noi, de care nu ştiai.

10 beneficii pe care le vei avea. Le-am verificat.

1.      Vei ştii ce mănânci. Ceea ce vei mânca va fi necontaminat. Tot ce găseşti în supermarketuri e contaminat.

2.      Vei prinde ataşament faţă de plăntuţele tale. Te vei relaxa privindu-le cum cresc şi cum rodesc.

3.      Vei putea face economii cultivându-ţi singur hrana.

4.      Vei deprinde noi cunoştiinţe şi abilităţi.

5.      E o bună metodă antistres

6.      Reciclezi flacoane PET, dar şi alte obiecte

7.      Vei descoperi noi plante comestibile, plante de care poate nici n-ai auzit.

8.      Cine ştie, dacă te dezvolţi, poţi vinde pe la cunoscuţi o parte din recoltele tale.

9.      Participi la reducerea poluării în oraşul tău. Şi acel puţin contează

10.  Te rupi de agricultura aceasta decadentă, bazată pe petrol.

La final, îţi recomand un documentar despre cum au depăşit cubanezii criza petrolului. Ei au reuşit!

http://filmedocumentare.com/cum-a-supravietuit-cuba-crizei-petrolului/

Reclame

3 comentarii

  1. Subscriu in totalitate la acest articol! Problema e ca pana nu ne pocneste in fata lipsa petrolului tot o sa traim nesustenabil, intr-o dulce ignoranta.

    • Da Rebeca, va trebui sa se sfarseasca si ultimul strop de petrol pentru ca in sfarsit umanitatea sa se trezeasca. Dar daca abia atunci ne vom trezi, deja va fi mult prea tarziu…

      In articol am propus cateva practici pe care le-am testat personal si pe care le putem face fiecare dintre noi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s