Cum sa-ti organizezi timpul pentru a scapa de stres?


Pe masura ce viata ni se complica tot mai mult, de la adolescentul aflat in grija parintilor pana la omul de afaceri, care trebuie sa se sustina pe el, pe familia sa si nu in ultimul rand pe angajatii sai, avem nevoie de planuri. Nu putem in asemenea situatii, sa fim iresponsabili. Avem pe altii in responsabilitatea noastra, iar asta ne forteaza sa luam deciziile cele mai corecte.

Daca apare confuzia si imprecizia, nesiguranta, cum ii mai putem sustine pe cei aflati in grija noastra?

Cel mai important lucru pe care il poate face un plan pentru tine este sa iti dea un sentiment de pace, de liniste. Dupa ce ai analizat totul, ai vazut clar cu ce probleme te confrunti, ce obiective e nevoie sa atingi in rezolvarea lor, ai sentimentul ca nu iti mai este teama de nimic. Angoasa dispare. Pare ca ai acoperit totul si ca detii controlul. Daca stii precis, ce ai de facut, esti mai motivat sa te apuci sa faci acel lucru.

Daca tu crezi ca nu ai nevoie de planuri pentru a-ti organiza viata si iei decizii de moment, e calea cea mai sigura catre frustrare. De ce? Pentru ca te surprinzi lucrand excesiv in unele aspecte ale vietii tale, iar pe altele le ignori total. Si e mai rau, ca si acele lucruri pe care le ignori, fac parte din tine.

E ca si cum am nevoie sa ies cu prietenii, dar mi-am facut planuri doar pentru a ma dezvolta profesional. Pentru a ma dezvolta profesional, am nevoie sa citesc si sa muncesc. Sa muncesc si iarasi sa muncesc. O tin asa trei ani, iar peste trei ani, sa vad unde sunt. Cred ca nu prea departe :-)). Cu siguranta ma aflu in cabinetul unui psiholog, plangandu-ma ca sunt nefericit, confuz si neinteles.

Odata ce ti-ai stabilit un plan cat de cat solid si clar, urmatorul pas este sa inveti cum sa-l aplici, astfel incat el sa lucreze cat mai eficient pentru tine. Planul poate fi un instrument valoros, daca stii sa-l controlezi. E mai rau daca te lasi controlat de el. Nu trebuie sa fii frustrat, daca unele obiective nu le-ai atins exact in momentul pe care l-ai stabilit ca deadline. Si nici daca pe parcurs, un obiectiv aflat aparent in finalul listei, devine prioritar celui stabilit primul.

Important este sa fii flexibil si sa te adaptezi schimbarilor. Aminteste-ti ca esti pe drumul dezvoltarii tale, iar nevoile se schimba de la un sezon la altul. Daca anul trecut iti doreai sa calatoresti mai mult, anul acesta e posibil sa pui pret pe momentele de liniste si pace din sanul familiei tale.

Daca nu te deranjeaza sa citesti si in limba engleza, iti recomand o carte ce te va ajuta sa-ti organizezi activitatile de zi cu zi, cat mai eficient posibil, pentru ca tu sa obtii un sentiment de auto-control. Cartea se numeste Getting Things Done si este scrisa de David Allen. El detine si un site, pe care iti recomand sa il vizitezi si sa profiti de resursele gratuite puse la dispozitia celor care detin companii si sunt implicati in afaceri, dar si celor care vor sa-si organizeze mai bine timpul personal.

Inca o lectie de time management s-a sfarsit. Sper ca ai memorat sugestiile de aici si ca le vei si aplica in viata ta. Vei vedea ca acestea iti vor usura viata si te vor lipsi de bagajul de stres, acumulat in urma sarcinilor, care sunt tot mai multe, pe fiecare zi.

Nu uita sa iti oferi o pauza, in care sa respiri, sa te relaxezi si sa te bucuri de momentele placute petrecute alaturi de cei dragi.

De asemenea, nu uita ca din cand in cand, sa te opresti , sa citesti un articol ca acesta si sa-l impartasesti cu cei care au importanta pentru tine.

Reclame

3 comentarii

  1. E necesar un plan pe termen lung si unul pe termen scurt. Dar, cum ai scris, sa fie un plan flexibil, nu rigid si sa nu devenim sclavii planului.

  2. cred ca se poate adauga la ceea ce ai spus tu si perseverenta. determinarea si motivarea au nevoie si de perseveranta (uneori dusa la extrem) iar, din cand in cand, de bine meritata pauza de care spui tu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s