Dezvoltarea personală: de urmat sau de evitat?


În prima parte a articolului, îţi voi arăta cum să scrii o carte de dezvoltare personală. Dacă ştii să faci referate, eseuri măcar la un nivel mediu, atunci deja poţi scrie cărţi de dezvoltare personală. După aceea vom discuta despre ceea ce trebuie să faci pentru ca dezvoltarea personală să îţi fie de ajutor în îndeplinirea obiectivelor.

Iată „reţeta” scrierii unei cărţi de dezvoltare personală:

(ideile sunt luate din e-bookul „păzeşte-ţi visele”, disponibil pe www.artasuccesului.ro)

 • Se iau aproximativ 10 idei / sfaturi care pot fi reunite sub o temă principală.

· Se asezonează cu 10-20-30 de citate spirituale ale unor oameni mai mult sau mai puţini celebri.

 • Se face din fiecare idee un capitol de carte. Această operaţiune reuşeşte deoarece autorul:

a. Începe capitolul cu truisme, adică cu afirmatii general valabile despre ideea respectivă.

b. Continuă să dezbată diverse aspecte ale ideii respective. Sunt căutate de obicei nuanţe de sens şi mai ales specificul şi efectele ideii diametral opuse celei prezentate. Astfel, se consumă şi hârtie, şi se reliefează eventual şi mai bine ideea propusă de autor.

c. Introduce uneori câteva anecdote sau metafore.

 • Şi, întotdeauna, dar repet, ÎNTOTDEAUNA, autorul va avea grijă să îţi povestească despre oameni care au reuşit deoarece, va încerca el să te convingă, au aplicat ideea respectivă.

Practic, ţi se vor spune 2-3-4 cazuri care sa te “inspire”, care să îţi demonstreze că tocmai ai descoperit El Dorado al succesului.

Iar acum completarea mea:

Cele 10 idei trebuie să atingă următoarele teme:

 1. dezvoltarea imaginii de sine
 2. dezvoltarea relaţiei cu ceilalţi
 3. obiectivele, setarea obiectivelor
 4. atitudinea
 5. munca şi dorinţa

Repet: Nu este nevoie să fii un om de succes, pentru ca să scrii o carte de dezvoltare personală. Dacă nu ai inspiraţie, te poţi inspira din diverse alte cărţi apărute. Doar găseşti destule. După câteva săptămâni de scris, iată că îţi poţi lansa şi tu propria carte, iar dacă o promovezi bine pe internet, vei avea vânzări.

Referitor la cel care citeşte astfel de cărţi, citez din nou din pdf-ul „păzeşte-ţi visele”:

Treptat, fără să îţi dai seama, începi să te simţi din ce în ce mai bine. Toate provocările aferente temei pe care o tratează cartea devin din ce în ce mai banale, şi ai cam aceeaşi stare ca atunci cand cumperi reviste , care au pe copertă un titlu de genul “Slăbeşte 15 kg în 30 de zile”.  Şi mă refer la starea în care te simţi deja slab, la starea în care uiţi că eşti încă obez şi singura legătură cu supleţea dorită este acel teanc lucios de informaţie.

Ce am vrut să spun prin toate acestea de mai sus? Că nu mai are rost să citeşti despre dezvoltarea personală? Toate cărţile acestea sunt o ţeapă? Că dezvoltarea asta personală e doar o industrie de vise, fără a te ajuta deloc concret? Răspunsul este şi da şi nu. Citeşte în continuare!

Mi-a venit ideea să scriu acest articol după ce am auzit mai multe persoane înverşunate împotriva dezvoltării personale, considerând-o o simplă industrie în care unii fac bani frumoşi vânzând „extasy mental” cititorilor. Că desigur, lecturarea cărţilor motivaţionale îţi crează o senzaţie de satisfacţie la nivel mintal. Dacă ai întreba persoanele din această categorie dacă au aplicat tehnicile descrise în cărţi şi au fost perseverenţi în atingerea scopurilor, vei vedea ce îţi vor răspunde… în caz că îţi vor da un răspuns.

Privind piaţa de cărţi motivaţionale, nu ai cum să nu remarci cum apar din ce în ce mai multe titluri. Din păcate, majoritatea dintre ele sunt „cărţi de duzină”, scrise după planul pe care l-am dat la începutul articolului. Tot ce fac aceste cărţi e să îţi dea o senzaţie mentală de împlinire, senzaţie care ţine câteva zile, până revii din nou la realitatea crudă ce te înconjoară. Bun, şi atunci ce-i de făcut?

În primul rând, caută o carte motivaţională bună, scrisă de un autor de succes, de un autor care îţi poate da destule sfaturi din propria experienţă. Caută cărţi care să vină cu ceva nou, nu cu tot acelaşi plan învechit. Iar pentru că situaţia de la noi din România diferă de cea din SUA, de unde vin cei mai mulţi autori motivaţionali, caută cărţi scrise de autori români, adaptate la situaţia noastră. La sfârşitul articolului îţi voi da două recomandări.

O bibliotecă întreagă de cărţi motivaţionale nu înseamnă că eşti deja un om de succes. Să recunosc sincer, nici eu nu am prea multe cărţi motivaţionale. Dacă ai câteva cărţi bune, e de ajuns.

Indiferent cât de bune ar fi cărţile, tot nu vei ajunge acolo unde îţi doreşti dacă nu pui în practică ceea ce citeşti. Aici eşuează cei mai mulţi, care apoi spun că dezvoltarea personală nu funcţionează. Crează-ţi lista de obiective, împarte-le în obiective mai mici şi lucrează zilnic la ele. Nu vei obţine rezultate după 3 zile, nici după o săptămână. Trebuie să fii consecvent şi să lucrezi zilnic câte puţin la obiectivele tale. Eşti de acord că nu poţi slăbi în 6 zile? Tot aşa e şi cu dezvoltarea personală. Rezultatele le vei vedea mult mai târziu, cu condiţia să fii consecvent. Citeşte-le odată, pune-te pe treabă şi din când în când reciteşte cărţile acelea, pentru a vedea unde te situezi, ce mai ai de făcut, etc.

Cărţile de dezvoltare personală sunt pline de exemple de oameni care au reuşit. Cei mai mulţi dintre ei sunt americani. Dar noi nu trăim în SUA. Nouă ne trebuie modele de oameni de succes din România. Da există, dar încă sunt puţine modele. Nu le vezi la TV, nici în reviste. Noi, autorii acestui blog suntem implicaţi în dezvoltarea noastră şi muncim zilnic pentru asta. Treptat, îţi vom da indicaţii din propria noastră experienţă şi chiar mai mult, informaţiile ţi le vom oferi gratis. Îţi cerem doar să ai răbdare şi să mai revii pe blog.

În încheiere, după cum ţi-am promis, îţi voi da titlurile unor cărţi care într-adevăr te pot ajuta. Dar reţine, dacă nu munceşti consecvent la atingerea obiectivelor, atunci nimic nu te poate ajuta:

om bucuros

–          Luca Dezmir – „Ieşi din labirint”

–          Pera Novacovici – „Personalitate Alfa”

–        Andrei Hasna – „Secretul afacerilor pe internet”

Reclame

6 comentarii

 1. Stabilirea obiectivelor si „lucrul” consecvent pentru atingerea lor- sunt doua coordonate foarte importante. Transformarea viselor in scopuri ce trebuie atinse nu poate aduce altceva decat satisfactie si implinire. Realizarea viselor prin forte proprii nerenuntand nicio secunda indiferent de cat de mult greu poti intampina, nu poate aduce decat o imensa satisfactie, care nu se poate compara cu nimic altceva. Oamenii fara vise sunt tristi, depresivi, demotivati si fara persepctiva. Altii au vise, dar asteapta sa le fie implinite de altii- dar acestia nu cunosc satisfactia maxima, nu cunosc implinirea….Trebuie deci sa muncim la visele noastre, dezvoltandu-ne permanent, pe toate planurile…..

  • Bine te-am regasit, Ramona!
   Vorba vine de realizarea viselor prin forte proprii. Sa nu subestimam puterile Universului, care contribuie in mare masura la indeplinirea viselor noastre. Dar exista si acei oameni despre care ai mentionat, care au vise, dar asteapta ca Universul sa le indeplineasca, fara ca ei sa miste nici macar un deget.

   Articolul l-am scris in special pentru cei care cred ca dezvoltarea personala nu functioneaza.

 2. Da, am inteles perfect, ai scris articolul pentru cei care cred ca au nu au nevoie de dezvoltare personala, adica pentru cei fara vise, cei mici si limitati…..ca mai e si categoria asta, pe langa cei care asteapta minuni, dar fara sa faca vreodata ceva chiar si neinsemnat…..

 3. P.S. Am citit deja cartile recomandate de tine…..(oare trebuia sa fac precizarea asta???)
  Poate ca nu m-am facut inteleasa, insa eu consider ca avem nevoie de dezvoltare permanenta la orice varsta, pe toate planurile!

  • Ba da, te-am inteles foarte bine. Ca doar gandim „pe aceeasi lungime de unda” 🙂
   Desigur ca avem nevoie de dezvoltare in permanenta, de-a lungul intregii vieti. Altfel imbatranesti.
   Ma bucur ca ai citit si tu respectivele carti. Aici am incercat sa fac doar o selectie a cartilor care consider ca m-au ajutat cel mai mult si care se adapteaza specificului tarii noastre. Desigur, selectia asta a fost subiectiva si nu obiectiva. Avem pe blog o rubrica: Recomandari, unde sunt scrise si alte titluri.

   Cred ca cei mai periculosi sunt cei care au vise, dar asteapta sa fie indeplinite de altii. In general acestia fac cea mai mare gura cand vine vorba despre argumente contra dezvoltarii personale. Dar stii tu, mai bine e sa nu judecam pe nimeni; judecand lumea, uitam de scopul nostru, acela de a-i ajuta. Multa bafta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s