Un nou început


„Orice sfârşit este un nou început”.

Aşa ne spune un citat foarte cunoscut.  Semnificaţia lui e atât de evidentă şi totuşi puţini o înţeleg cu adevărat.

Acest citat ne îndeamnă să nu regretăm trecutul, ci mai bine să construim un viitor mai bun, mai luminos şi să ne bucurăm de faptul că suntem în viaţă şi putem construi. Orice ai reuşit să construieşti în viaţă poţi pierde peste noapte. Am o mie de exemple în minte, de la pierderi materiale, case, maşini, gospodării întregi, până la pierderile cele mai dureroase de persoane dragi.  Se poate întâmpla să cazi mai jos decât ţi-ai imaginat vreodată, să pierzi tot ce era important pentru tine şi să rămâi doar cu propria ta persoană şi propriile tale forţe.

Ce ai face dacă ţi s-ar întâmpla chiar ţie? Ai începe să plângi şi să trăieşti în trecut, cu gândul că viaţa nu e dreaptă şi că cineva este vinovat pentru necazul tău? Sau ţi-ai strânge ultimele forţe rămase, ultimele resurse fizice şi psihice şi ai încerca să construieşti din nou? Dacă ai reuşit o dată vei reuşi şi a doua oară.

Eu aş alege a doua variantă. Să regreţi este total inutil atâta timp cât nu ai ocazia să te afli din nou în aceaşi situaţie de viaţă şi să iei alte decizii decât cele pe care acum le consideri greşite. Şi care sunt şansele să te afli din nou în aceaşi situaţie crucială?

Din păcate în momentele cele mai importante din viaţa noastră suntem mai puţin raţionali. De aici apar greşeli colosale la oameni consideraţi foarte inteligenţi şi raţionali în viaţa de zi cu zi. Dar în acel moment, crucial pentru noi, tindem să gândim cel mai puţin raţional deoarece intră în joc emoţiile şi instinctele. Instinctele sunt foarte utile, ne ajută să supravieţuim, dar în lumea complexă în care trăim trebuie să învăţăm să le stapânim şi să le punem sub controlul raţiunii. Raţiunea este ce avem mai de preţ. Dacă o pierdem suntem pierduţi… De aceea ea trebuie apărată de orice pericol, trebuie cultivată pentru a ne putea încrede în ea şi trebuie şi educată să fie prezentă la momentele cheie.

Imaginaţi-vă că în mintea noastră este un mic Hollywood, cu mulţi scenarişti, regizori, actori şi platouri de filmare. Mintea noastră face scenarii în fiecare moment, în căutare de audienţă. Asemănător scenariştilor şi directorilor de programe TV, mintea noastră ne difuzează pe canalul preferat informaţii şi imagini care fac senzaţie. Acestea sunt de obicei negative şi foarte puţin probabile, pentru că de exemplu, o catastrofă naturală care prevesteşte sfârşitul lumii va fi mult mai impresionantă decât planul tău practic de ieşi din impas. Imaginile mentale sunt cu atât mai descurajante şi emoţionante cu cât aveţi o creativitate mai dezvoltată şi puteţi gândi în imagini color.

Sunt sigură că va puteţi aminti un moment important din viaţa voastră în care v-aţi imaginat ceva neverosimil în timpul în care încercaţi să faceţi o impresie bună sau să promovaţi un examen.

Pentru a scăpa de aceste situaţii putem să ne educăm raţiunea, în primul rând prin utilizarea ei.

Un exerciţiu bun pentru antrenamentul zilnic este să rescrii problema în termeni matematici (mai uşor de realizat pentru băieţi). Mai concret, să pui acele întrebări care duc la rezolvare: care este problema reală în acest moment? Aceasta ne conduce la definirea clară a problemei, pentru că uneori putem fi păcăliţi.  A doua întrebare este: ce pot face ca să o rezolv? Accentul cade astfel pe SOLUŢIE şi pe propria persoană care trebuie să acţioneze. Uneori ne confruntăm cu probleme pe care nu le putem rezolva noi, dar întotdeauna putem face ceva pentru a grăbi soluţiuonarea sau pentru a-i determina pe alţii să se implice.

Pare un mod simplist de a privi problemele, dar am aplicat acest sistem şi mi-a schimbat perspectiva. Încercaţi şi voi!

Să revenim la omul care a pierdut totul, pentru care viaţa aproape că s-a sfârşit, care nu mai are motive să o ia de la capăt. Dacă aplicăm algoritmul de mai sus, ajungem să definim problema prin: nu are casă, nu are servici, nu are bani, familia l-a părăsit şi este singur. Ce poate face el pentru a-şi ameliora situaţia? Trebuie să îşi folosească la maxim resursele rămase pentru a ieşi din impas. Ceea ce are mai de preţ este mintea. Cu ajutorul minţii poţi ajunge de la cerşetor rege, dacă ai un plan bun.  Primul lucru raţional pe care îl poate face este să nu stea paralizat şi neputincios în faţa necazului, ci să gândească constructiv, un plan şi să nu lase scenariile negative să îl oprească din drumul său. Are doua variante:  să reuşească sau să moară construind. Oricare variantă este mai bună decât să se lase învins de „situaţie”, îngrădit de propriile bariere.

Cei mai pesimişti se pot întreba care este motivaţia lui de a lupta dacă a pierdut familia şi prietenii? Răspunsul e foarte simplu şi curat: pentru că poate! Şi ne este scris în gene să ne străduim să facem tot ceea ce putem în această viaţă, să luptăm şi să ne străduim până la capăt. Şi dacă te simţi neîndreptăţit de viaţă uită-te în jurul tău, vei găsi mii mult mai neîndreptăţiti decât tine. Consideră-te privilegiat dacă ai o minte raţională, o inteligenţă practică alături de o motivaţie superioară şi îţi poţi folosi darurile aşa cum vrei.

4 comentarii

 1. Din pacate marea noastra majoritate alege sa intre in depresie cand „necazul” loveste. Nu asta e solutia. Exemple ca suntem un „neam” care nu are taria si cultura de a transforma esecurile in avantaje competitive sunt la tot pasul. Sa dau numai cateva? Unii dintre voi sunteti microbisti…ati vazut cum echipele romanesti nu stiu sa se comporte ca niste invingatoare?…Initial dau sperante, conduc jocul, dar pana la sfarsitul actului vor esua lamentabil, nu doar in fotbal ci in orice sport. Alt domeniu, alt exemplu: istorie, peste tot in istorie ne-am „dat” cu cei mai puternici si ne-am lasat condusi mereu de altii, nu o data am intrat in razboaie alaturi de unii si am iesit alauri de altii. Aici multi tind sa ma contrazica, dar istoria noastra nu e asa cum am invatat-o la scoala, e mult mai rusinoasa si mai barbara si rar in decursul anilor intalnesti cate un nume care merita amintit. \
  Peste tot suntem „aratati cu degetul” pentru ca nu stim sa ne recunoastem problemele, daramite sa le mai si rezolvam. Daca tu zici ca ne e scris in gene sa fim luptatori si sa facem tot ce putem pentru a reusi in orice domeniu, eu zic ca acest aspect e umbrit de stilul in care suntem educati, total opus, care anuleaza orice merit al genelor. Dar partea buna este ca daca genele nu le putem schimba, educatia o putem modela si ne putem insusi adevaratele valori si principii de a ne trai viata.
  Da, cred ca avem nevoie de UN NOU INCEPUT, cred ca putem sa ajungem acolo, dar s-ar putea ca unii sa-l traiasca prin Spania, Italia, sau alte tari care au nevoie de „muncitori” si nu de invingatori. Singura sansa e educatia… singura.

  • Da Alex, educatia e esentiala, dar trebuie sa fie si dorinta de autoeducare si interesul de a invata de la altii. Educatia fortata este posibila doar pana la un anumit punct, numit mediocru, sau minim necesar pentru societate. In schimb individul are nevie de mult mai mult pentru a-si gasi adevarata cale.
   Si importanta educatiei este inteleasa doar de unii. De aici se aleg adevaratii oameni de succes. Acestia ar trebui sa ne fie modele sociale, nu cei care castiga la loto…
   Legat de istoria romanilor, nu am inteles nici in clasa a 4-a de ce erau romanii atat de viteji si inteligenti, dar tot timpul supusi strainilor… E o poveste ciudata, desi ideea de a fi mandru de neamul tau e foarte buna, dar prost implementata.

  • Alex, fa pentru un moment abstractie de cum gandeste romanul in general, de exemplele rusinoase din fotbal, istorie, etc.
   Citind comentariul tau, am inteles ca tu ai niste principii sanatoase. Dezvolta-te pe tine, educa-te pe tine in domeniile de interes si nu cauta sa vezi cati mai fac la fel. Dezvoltarea ta poate va presupune sa te desparti de „prietenii” care te trag in jos. Nu-ti fie frica sa ii lasi in urma, ca vei castiga altii in locul lor, altii de calitate!

 2. Eu stiu ca omul dispune de resurse poate inepuizabile- dar ca, majoritatea foloseste poate doar 10% din resursa de energie de care dispune. Din comoditate, din obisnuinta sau efectiv din prostie….
  Niciun esec nu ar trebui sa ne doboare, sa ne arunce in depresii sau sa ne lase la pamant. Totul e sa vrei si sa stii sa-ti utilizezi resursele. Rational, cu vointa si cu multa incredere!
  Un nou inceput, o alta perspectiva se vor deschide…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.