Opreşte-te!


Am observat că majoritatea cititorilor noştri sunt persoane care au pornit pe drumul dezvoltării personale. Iar cei pentru care am compus iniţial articolul nu se vor înghesui să caute astfel de informaţii.

În cazul acesta, mă adresez ţie, care ai înţeles că schimbarea vine de la tine, ţie care ai înecput să lucrezi la dezvoltarea ta, indiferent în ce stadiu te-ai afla.  Doar avem fiecare momente de cădere, momente în care nu ştim ce să mai facem.

Am ales să scriu acest articol, deoarece întâlnesc destule persoane care se plâng într-una de viaţa lor grea, de clasa politică, de criză, dar când îi întrebi dacă au făcut ceva pentru ca să le fie mai bine, atunci găsesc mii de scuze. De scuze e deja plină lumea. Scuzele nu sunt totul. Unii vor lua o atitudine asupra ta, de genul « cum îţi permiţi să mă întrebi aşa ceva ?!”. Şi ai să vezi cum din nişte oameni necăjiţi din cauza vieţii şi care cerşesc milă, vor deveni nişte oameni puşi pe ceartă, pe răzbunare împotriva ta, deoarece în loc să îi compătimeşti, tu le spui adevărul în faţă.

Aici vroiam să ajung, la viaţa grea pentru unii şi provocatoare pentru alţii. Poate ai avut şi tu perioade în viaţă, când ai fost cufundat în aceeaşi rutină zilnică. Jumătate de zi la serviciu, evident muncind pentru alţii; cealaltă jumătate de zi consta în gătitul mâncării, socializare cu acelaşi grup de prieteni şi … privit la televizor. Simţeai cum viaţa trece pe lângă tine, banii sunt puţini, iar tu trebuie să păstrezi aceeaşi rutină, pentru că depinzi de un şef şi te bucuri că poţi lucra undeva. Era clar că erai nemulţumit de viaţă. Şi ce ai făcut? Sau ce faci în prezent? Găseşti ţapi ispăşitori pentru viaţa ta grea? Dai vina pe clasa politică, pe şeful tău, pe partenerul de viaţă, etc?

E timpul să spui

STOP!

O voce în tine strigă tot mai tare. Lasă vocea interioară să se facă auzită. Vocea spune: Opreşte-te!!!

Opeşte-te din aceleaşi activităţi. Încearcă ceva nou.

Mori câte puţin dacă nu mai eşti deschis spre nou. Cât adevăr poate să conţină!

Tu cum crezi că poţi avea o altă viaţă făcând aceleaşi lucruri? Mai sus am descris o rutină zilnică tipică. Cum crezi că făcând zi de zi aceleaşi activităţi, vei ajunge să ai o viaţă prosperă?

Dacă vrei ceva ce nu ai avut, fă ceva ce nu ai făcut.

Scrie acest citat pe o hârtie şi pune-o undeva unde să o vezi mereu.

Acum să vedem ce poţi să faci din ce nu ai făcut.

Primul pas este să te apuci de sport şi călătorit. Nu trebuie să faci sport de performanţă. Cu nişte gantere te poţi antrena şi acasă, poţi să alergi pe străzile învecinate sau în parcuri, poţi să te plimbi cu bicicleta, posibilităţi sunt multe. Călătoreşte! Poţi în week-end de exemplu să faci un traseu scurt cu trenul, sau cu ce îţi place ţie mai mult. Sau plimbă-te prin parcuri, pe malul apei, etc. Crede-mă că nu degeaba îţi recomand să faci sport şi să călătoreşti. Ştiu ce spun, aşa fac şi eu.

Să nu cumva să-mi spui că nu ai timp pentru sport şi călătorit! Dar pentru privit showuri de doi bani la televizor, ai timp? Renunţă la un obicei neproductiv, ba chiar nociv şi înlocuieşte-l cu un obicei sănătos şi productiv.  În loc să te laşi încătuşat de obiceiurile nocive, mai bine încătuşează-le tu pe ele!

Învaţă să îţi faci timp pentru tine, pentru lucrurile care contează în dezvoltarea ta.

Ce vei dobândi făcând acest prim pas?

 1. te vei încărca cu energie pozitivă, cu vitalitate
 2. îţi vei tonifia corpul şi creierul
 3. te vei rupe puţin de rutină
 4. creierul se va relaxa şi se va oxigena. Asta e important pentru ce urmează
 5. Îţi vor veni mult mai multe idei, îţi va veni inspiraţie
 6. vei preveni sau combate stressul si alte boli
 7. vei avea posibilităţi de a cunoaşte noi oameni
 8. în timp, vei căpăta tot mai multă încredere în sine
 9. vei găsi satisfacţia în lucruri simple

10.  în timp îţi va plăcea tot mai mult această nouă activitate şi nu vei mai vrea să te întorci la vechile obiceiuri neproductive.

Şi lista ar mai putea continua…

Spune STOP slujbei pentru un şef!

Nu mă înţelege greşit. Nu îţi spun să renunţi la slujbă de mâine, fără a avea nici un plan pe mai departe. Rămâi la slujba pe care o ai, dar trasează-ţi un plan de acţiune pentru libertatea ta financiară. Învaţă să rişti, dar cu cap. În ziua de azi se pot demara afaceri cu investiţii infime. Din nou mă dau exemplu: doar din salariu am pornit două afaceri pe internet. Şi nu am deloc un salariu mare. Deci să nu cumva să te împrumuţi de la vreo bancă în încercarea de a investi. Investeşte doar din salariul tău, astfel că dacă e să pierzi, să nu rămâi cu datorii. Crede-mă, până vei găsi ideea de afaceri care să funcţioneze, vei eşua de multe ori. Şi pentru că tot vorbeam de eşec, îţi spun că prima afacere a mea pe internet a mers cam prost per ansamblu. Poate că încă nu am reuşit să aflu clar ce doresc vizitatorii, dar am aflat ce nu îşi doresc. Feedbackurile lor m-au făcut să ştiu în ce direcţie să mă reorientez. Aceste lucruri le vei experimenta şi tu numai şi numai dacă te apuci de o afacere. Investeşte, dar nu te împrumuta!

Spune STOP rutinei tale şi reorientează-te

Ţi-am dat doi paşi de acţiune. Poţi să îi aplici din acest moment. Între timp, vei descoperi şi alţi paşi. Caută oameni pozitivi, care te-ar putea ajuta şi motiva. Ştiu că sunt greu de găsit lângă tine, dar există. Într-un articol viitor voi scrie despre cum poţi găsi în jur oameni pozitivi. În cazul în care ai găsit vreunul, nu fă greşeala de a i te plânge de viaţa ta grea. Au auzit ei destui oameni plângându-şi de milă. Nu vei fi cu nimic mai deosebit dacă vei face şi tu acelaşi lucru. Ce ai putea să faci? Să-l provoci să vorbească şi să-l asculţi. Ascultă-l cu luare aminte.

Îţi doresc succes în spargerea rutinei şi aştept să-mi scrii cum a fost  🙂

7 comentarii

 1. Bun articolul, Manu! Asa e, toata lumea se vaicareste, sau da vina pe altii, pe guvern, pe societate, dar concret nu face nimeni nimic sa poata schimba ceva, Macar sa aibe intentia….dar nu, se plang, se complac, se vaita….E trist!

 2. Va salut, Ramona si Cristi.

  @Ramona: cu categoria aia de oameni de care zici, nu prea ai ce le face. Au niste idei atat de adanc inradacinate, incat de multe ori nici un exemplu viu nu ii poate face sase razgandeasca. Tot ce poti face tu, de fapt noi, e sa stam cat mai departe de oamenii aceia negativisti.

  @Cristi, e clar, doar in afara zonei de confort progresam. Am observat ca despre asta scri si tu pe blogul tau

  Cum suntem la inceput, scriem despre niste teme oarecum comune. Ceea ce difera e experienta fiecaruia si de aici vine si interpretarea. Mai tarziu, dupa ce ne mai dezvoltam un pic, dorim sa abordam o tema mai sensibila, mai dificila.

 3. Pentru multi scuzele sunt cea mai usoara alegere. E mai usor sa dam vina pe cineva sau ceva, decat sa acceptam faptul ca suntem stapanii propriului destin.

  Suntem saraci. Dam vina pe parinti ca nu s-au nascut bogati, in loc sa invatam, sa cunoastem persoane si sa facem o afacere proprie pt a deveni prosperi si instariti.

  Exemplele sunt multe, ideea este aceeasi.

  • Unii raman in continuare campioni la scuze, dand vina pe tot ce pot, cum ziceai si tu.
   Altii, si ma bucura sa vad ca sunt din ce in ce mai multi, au inteles ca destinul e rezultatul actiunilor lor, asa ca au trecut la actiune.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.