2011 cu noi credinţe (partea I)


Indiferent dacă crezi că poţi să faci un lucru sau crezi că nu poţi să îl faci, vei avea de fiecare dată dreptate.

Henry Ford

Am început cu bine noul an şi cu toţii avem nişte aşteptări pentru perioada următoare. Poate că şi tu ai un set de aşteptări pentru acest an. Dacă da, atunci e bine. Dacă aşteptările tale sunt pozitive, atunci e şi mai bine. Dacă nu, atunci sigur te va ajuta acest articol.

Probabilitatea ca o aşteptare, un ţel să fie îndeplinit, este în funcţie de cât eşti dispus să faci şi cât de mult crezi în îndeplinirea ţelului tău. Un lucru de care nu prea mulţi ştiu, este credinţa, mai bine zis sistemul de credinţe personal. Cei mai mulţi o subestimează, sau fără să o cunoască, o folosesc împotriva lor şi a ţelurilor lor. Cuvântul acesta „credinţă”, probabil te duce cu gândul la un termen religios. Are şi aceea credinţă importanţa ei, însă nu reprezintă subiectul acestui articol.

Şi atunci, ce este concret o credinţă?

Credinţa e un produs al creierului nostru, fiind influienţat de mediul exterior (mai pe româneşte, de gura lumii), prelucrat ulterior de sistemul nostru de gândire. Se întâmplă aşa: ţi se repetă o idee, iar tu ajungi să o crezi, să crezi în aceea idee, indiferent că e adevărată sau falsă.  Sau poţi chiar tu să gândeşti ceva în care crezi, iar credinţa îţi va determina atitudinea.

Cu secole în urmă, oamenii au fost învăţaţi că Pământul stă fix în cosmos. Oamenilor li s-a dezvoltat credinţa cum că Pământul stă nemişcat, iar dacă cineva ar fi venit cu teoria heliocentrică, nu ar fi fost crezut, sau mai rău, ar fi fost ars pe rug.

Vei vedea imediat că şi în zilele noastre, sunt propagate diverse „învăţături”, care duc la formarea unor credinţe generale negative în rândul populaţiei. Pe lângă credinţele generale, fiecare om are şi nişte credinţe mai particulare.

O credinţă negativistă este  o piedică în calea succestului tău!

Să spunem că la şcoală ai avut rezultate slabe. Părinţii, rudele, profestorii şi alţii îţi spuneau că tu nu vei ajunge nimic în viaţă, vei fi un vagabond, etc. Acest lucru ţi-a fost repetat de sute de ori. Ce se întâmplă în timp? Mintea ta, treptat acceptă ceea ce i se spune. După un timp, va accepta faptul că tu eşti un ratat. Tu vei căpăta credinţa cum că eşti un ratat. Acest lucru te va determina să te comporţi ca un ratat. Acţionând ca un ratat, … din păcate vei fi un ratat. Din fericire, există şi metode de contracarare a credinţelor negative 🙂 Altfel nu aş fi scris acest articol.

În lume în general şi în România în special, se răspândesc credinţe ca:

–         succesul este limitat şi nu este pentru toţi; e ca un tort din care dacă iei o felie, altuia nu îi mai rămâne.

–         trebuie să pleci dincolo ca să ai o viaţă mai bună.

–         Trebuie să înveţi bine, ca să ai o slujbă bună. După ce ai obţinut slujba bună, ia-ţi rate şi căsătoreşte-te.

Şi altele.

Care sunt consecinţele acestor credinţe?

Sunt sigur că întâlneşti şi tu la tot pasul persoane care se complac în mediocritate. Se plâng de lumea din jur, de faptul că sunt săraci şi îţi vor da răspunsuri ca: eu nu pot, eu nu ştiu, aşa îmi este soarta, etc. Ei sunt circumspecţi la tot ce este nou, deoarece contravin cu sistemele lor de credinţe.

Credinţele negativiste  sunt periculoase pentru că:

–         îţi limitează modul de percepţie a realităţii

–         îţi pun reale limite în calea gândirii tale creative

–         te îndeamnă să gândeşti negativist, iar de aici e un singur pas spre o atitudine negativistă.

Toţi suntem făcuţi pentru a avea succes, natura nu are timp să dea naştere unor rataţi. Împlinirea personală, da, poate fi comparată cu un tort, dar un tort din care fiecare are câte o felie. Cum rămâne cu plecatul din ţară? Am întâlnit persoane care au pornit de jos şi s-au realizat aici în România. Pe de altă parte, am întâlnit persoane care au plecat dincolo şi nu au reuşit nimic. Ba din contră, au ajuns să trăiască mai rău ca acasă.

O condiţie esenţială pentru schimbarea noastră, pentru o nouă perspectivă o reprezintă schimbarea credinţelor negative cu altele pozitive. Cum? Îţi voi explica în partea a II-a. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s